Bronchopleurálna fistula po anatomických resekciách pľúc - Hamžík, Julián; Havelka, Valér (Rozhledy v chirurgii, 2002)
Cieľ práce: Autori v retrospektívnej štúdii vyhodnocujú výskyt bronchopleurálnych fistúl po resekciách pľúc na vlastnom pracovisku za obdobie 12 rokov a zamýšľajú sa nad príčinami ich vzniku. Metodika: V práci porovnávajú svoje skúsenosti s mechanickou a ručnou sutúrou veľkých priedušiek vo vzťahu k incidencii fistúl, so skúsenosťami iných pracovísk. Výsledky: Pri uprednostňovaní mechanickej sutúry bronchu, dosiahli v súbore 1601 pMcnych resekcií výskyt bronchopleurálnych fistúl v 0,87 % prípadov, pričom po zašití bronchu svorkovačom sa fistula vyskytla v 0,74 % a po ručnej suture v 2,52 % prípadov. Záver: Na základe výsledkov svojich pozorovaní, ktoré porovnávajú s inými prácami, sa autori domnievajú. Že pri dostatočných skúsenostiach pracoviska dochádza k poruchám hojenia priedušky len sporadicky, a to bez ohľadu na používanie ručnej, alebo mechanickej techniky pri jej sutúre.
Keywords: lidé; Female; mužské pohlaví; Postoperative Complications; Male; Pneumonectomy; bronchiální píštěl; pooperační komplikace; pneumektomie; ženské pohlaví; Bronchial Fistula; Humans