Inhibítory 5-lipoxygenázy - Gápovský, M; Remko, Milan (Česká a slovenská farmacie, 2002)
Leukotriény sú silné mediátory zápalových procesov v organizme. Možnosti inhibície ich biosyntézy bolí intenzívne študované s cielom vyvinút nové spósoby terapie zápalových ochorení, zvlášt astmy. Biosyntéza všetkých leukotriénov je závislá na tvorbe klúčového medziproduktu LTA4, Enzým 5-lipoxygenáza v súčinnosti s FLAP, katalyzuje premenu kyseliny arachidonovej na LTA4, V práci sa diskutuje súčasný vývoj nových liečiv v tejto oblasti terapie.
Keywords: leukotrieny; Antioxidants; Drug Therapy; Lipoxygenase Inhibitors; farmakoterapie; Inflammation; zánět; antioxidancia; Leukotrienes; Leukotriene Antagonists; antagonisté leukotrienů; inhibitory lipoxygenas