ACE inhibítor kaptopril vo svetle novších klinických štúdií - Šimko, Fedor; Šimková, M; Kovács, László (Česká a slovenská farmacie, 2002)
S klasickým inhibítorom angiotenzín konvertujúceho enzýmu (ACE) kaptoprilom sa v ostatných rokoch uskutočnilo niekolko velkých klinických štúdií. Efekt kaptoprilu sa porovnal bud s placebom, alebo bol kaptopril vybraný ako referenčný ACE inhibítor pre porovnanie s Tnou terapiou. V klasickej štúdií SAVE kaptopril podávaný pacientvm po infarkte myokardu s dysfunkciou lavej komory redukoval mortalitu o 19 %. Hoci v štúdií ELITE bol ATl blokátor losartan účinnejší v redukcii mortality u pacientovi s chronickým zlyhaním srdca (CHZS) ako kaptopril, váčšia a na mortalitu zameraná štúda ELITE II nedokázala rozdiel v redukcii mortality medu kaptoprilom a losartanom. ACE inhibitory teda nadalej zostávajú liekom volby pri CHZS, pričom ATl blokátory sa majú používat tam, kde ACE inhibítory nie sú tolerované. Stúdia CAPPP dokázala, že kaptopril u hypertonikov nielen znižuje účinne tlak, ale má podobný efekt na redukciu mortality ako klasická liečba diuretikom a betablokátorom, pričom najúčinnejší bol kaptopril u diabetikovi. Podávanie kaptoprilu u hypertronikov s diabetes mellitus v štúdií UKPDS malo podobný efekt na redukciu mortality ako aj mikro- a makrovaskulárnych komplikácií diabetu ako atenolol. Prebiehajúca štúda VALIANT porovnána ATl blokátor valsartan alebo kombináciu valsartanu s kaptoprilom so samotným kaptoprilom u rizikových pacientovi po infarkte myokardu. Aj na začiatku 21. storočia má kaptopril pevné miesto v medicíne kardiovaskulárneho systému.
Keywords: Ventricular Dysfunction, Left; hodnocení léčiv; Myocardial Infarction; inhibitory ACE; Humans; lidé; Drug Evaluation; dysfunkce levé srdeční komory; Captopril; Angiotensin-Converting Enzyme Inhibitors; infarkt myokardu; kaptopril