Prokalcitonin - senzitivní a specifický parametr těžkého bakteriálního zánětu - Průcha, Miroslav; Zazula, Roman; Hyánek, Josef (Anesteziologie a neodkladná péče, 2002)
Diferenciální diagnostika infekční a neinfekční etiologie zánětu je v mnoha klinických situacích těžko řešitelným problémem. V 90. letech se v této oblasti významně uplatnil nový parametr-Prokalcitonin. Ačkoli jeho fyziologická role a regulace mechanismů jeho produkce jsou dosud nedostatečně objasněny, významnost jeho stanovení, jako senzitivního a specifického parametru pro těžkou bakteriální infekci se systémovými projevy, byla již dostatečně prokázána. V současné době je považován za specifičtější markerzávažnosti sepse než interleukin-hnebo C-reaktivní protein. Jeho stanovení zásadním způsobem ovlivňuje diagnostiku pacientů v kritických stavech, stejně jako vedení antibiotické terapie u těchto nemocných.
Keywords: Inflammation Mediators; Bacterial Infections; mediátory zánětu; Humans; sepse; bakteriální infekce; Sepsis; Calcitonin; lidé; kalcitonin