Polohové anomálie varlat - Šmakal, Oldřich; Zapletalová, Jiřina (Pediatrie pro praxi, 2002)
Polohové anomálie varlat (kryptorchizmus) představují patologický stav, kdy je varle uloženou mimo skrotum. Jde o poměrně častou vývojovou vadu, postihující 0,8-1,8% chlapců starších jednoho roku. Za pravděpodobnou příčinu chybného sestupu varlete je v současné době vedle mechanických příčin považována porucha endokrinní regulace na úrovni osy hypotalamus-hypofýza-gonády. Dlouhodobé abnormální uložení varlete vede v dospělosti ke snížení fertility a ke zvýšenému riziku vzniku zhoubného nádoru. Včasná diagnostika polohových anomálií varlat je založena na aktivní spolupráci praktických lékařů pro děti a dorost s dětskými endokrinology, urology a chirurgy. Léčba má být zahájena již po 10. měsíci věku dítěte a má zaručit chlapcům ortotopní polohu obou gonád do 2 let věku.
Keywords: dítě; Child; Gonadotropins; Humans; lidé; Cryptorchidism; kojenec; chorion; Chorion; gonadotropiny; kryptorchismus; Testis; testis; Infant