Vybrané faktory virulencie kvasiniek - Dorko, Erik (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2002)
C. albicans a iné druhy rodu Candida sú nositeľmi mnohých faktorov virulencie, ktoré napomáhajú vzniku infekcie. Medzi významné faktory virulencie kvasiniek patria adherencia, dimorfizmus, produkcia toxínov a enzýmov. Väzba kvasinek k rôznym biomateriálom a tkanivám sa považuje za důležitý krok pri iniciácii povrchovej a hlbokej kandidózy. Adhézia mikroorganizmov na sliznicové povrchy hostitel je základnou podmínkou pre vznik kolonizácie a infekcie. Zvýšená pozornosť sa venuje adherencii kvasinek na sliznice ústnej dutiny a vzniku rôznych foriem orálnej kandidózy. Dimorfizmus je schopnosť kvasinek vyskytovať sa v dvoch formách. Táto vlastnost je charakteristická pre C. albicans, ktorá sa vyskytuje buď jako blastospóry, alebo ako pseudohýfy. Tvorba mycélií je asociovaná so vznikom infekcie. Vláknité mycélie sice ľahšie neprenikajú tkaninami v porovnaní s blastosporami, ale nie sú fagocytované jako blastospory a preto sú významným faktorom virulencie. Toxíny produkované kvasinkami možno rozdělit do dvoch skupín: toxíny s vysokou molekulovou hmotnosťou a toxíny s nízkou molekulovou hmotnosťou. Do prvej skupiny patria glykoproteinové toxíny a kanditoxín. Doposiaľ bolo izolovaných šesť rôznych nízkomolekulových toxínov z kmeňa C. albicans, produkujúceho kanditoxín. Enzýmy secernované kvasinkami boli rozdelené do dvoch hlavných skupín: 1) proteinázy, ktoré hydrolizujú peptidové väzby a 2) fosfolipázy, ktoré hydrolizujú fosfoglyceridy a lyzofosfolipázy, ktoré hydrolizujú lyzofosfoglyceridy.
Keywords: virulence; Virulence; kvasinky; Candida albicans; Yeasts; biologické toxiny; Toxins, Biological