Epikutánní testy v dětském věku - Plachá, Lenka; Obluková, H; Bučková, Hana (Československá dermatologie, 2002)
Autorky provedly zhodnocení výsledků epikutánních testů u 58 dětí v období 1996 až 2000. Soubor tvořilo 23 chlapců a 35 dívek ve věku 6 až 18 let. Byla použita Evropská standardní sada Trolab. Testování bylo prováděno výběrově, u pacientů s klinickým podezřením na kontaktní ekzém nebo s podezřením na možnou spoluúčast kontaktní senzibilizace při jiné základní diagnóze. Alergickou reakcí na alespoň 1 alergen sady Trolab reagovalo 23 dětí, tedy 39,7 % souboru. V S případech (13,8 %) došlo k iritační reakci. Z 16 pacientů s předpokládanou diagnózou eczema contactum byla pozitivní reakce nejméně na 1 alergen sady Trolab u 13 dětí (Sl %). U zbylých 42 pacientů souboru byl epikutánní test pozitivní jen v 10 případech (24 %). Zjištěná kontaktně alergická reakce byla monovalentní u 14 pacientů, oligovalentní u 9, s polyvalentní reakcí se autorky nesetkaly. Nejčastěji v celém souboru senzibilizoval nikl (10 pacientů), ale ve skupině atopických dětí byly nejčastějším senzibilizátorem alcoholes lanae (3 pacienti).
Keywords: kožní testy; Dermatitis, Allergic Contact; alergeny; alergická kontaktní dermatitida; Child; lidé; dítě; Skin Tests; Allergens; Humans