Terciární syfilida s pokročilým orgánovým postižením - Havlíková, Ilona; Tichý, M; Tichá, V; Lovečková, Yvona (Československá dermatologie, 2002)
Autoři popisují případ muže, u kterého byla náhodně zachycená séropozitivita reakcí na syfilidu. Další vyšetření ukázalo, že jde o pokročilé stadium neléčeného onemocnění již s orgánovými změnami. V jaterní tkáni a lymfatické uzlině byl nalezen specifický granulomatózní zánět. Byla prokázána atrofie mozku, která se klinicky manifestovala jako progresivní paralýza. Tyto projevy byly odhaleny již dříve, ale nebylo pomýšleno na jejich možnou souvislost se syfilidou, proto byly špatně diagnosticky zařazeny a nebyly adekvátně léčeny.
Keywords: lidé středního věku; Neurosyphilis; prokain penicilin G; Syphilis; syfilis; paralýza; mužské pohlaví; Humans; neurosyfilis; benzathin-penicilin G; lidé; Penicillin G Procaine; Middle Aged; Paralysis; sérologická diagnostika syfilis; Clinical Laboratory Techniques; Syphilis Serodiagnosis; klinické laboratorní techniky; Male; Penicillin G Benzathine