Vliv amifostinu na redukci akutní toxicity při protinádorové megachemoterapii dětí - Válková, Jarmila; Staňková, J; Kavan, Petr; Kabíčková, Edita; Gajdoš, P; Koutecký, Josef (Časopis lékařů českých, 2002)
Východisko.Amifostin (WR-2721,Ethyol)je cytoprotektivní látka,která může redukovat toxicitu chemoterapie. Zkušenosti s aplikací amifostinu při megachemoterapii dětí nejsou velké.Cílemstudie je zhodnocení vlivu amifostinu na redukci akutní toxicity. Metody a výsledky.Jde o retrospektivní analýzu 72 pacientů,kterým jsme aplikovali 750 mg/m 2 amifostinu 15 minut před každou dávkou cytostatik a každých 8 hodin,pokud byla cytostatika podávána kontinuálně,s kontrolní skupinou 72 pacientů.Transplantační režimy zahrnovaly melfalan,karboplatinu,cyklofosfamid,vepesid,busulfan, thiotepu a karmustin.Typ převáděného štěpu:periferní autologní progenitorové buňky 56 vs 29,kostní dřeň 8 vs 30, kombinace obou 8 vs 13.Nehematologická toxicita (srovnání všech stupňů):mukozitida p=0,047,hepatotoxicita p<0,001,nefrotoxicita p=0,005.Hematologická toxicita:doba přihojení D+12 vs D+15 (p<0,001),počet erymas 3 vs 6 (p<0,001,počet trombokoncentrátů 7 vs 9 (p=0,06),den,kdy počet trombocytů dosáhl 20 000 D+15 vs D+22 (p<0,001).Průměrný počet dní hospitalizace 26 vs 32 (p<0,001),dní s antibiotiky 14 vs 18 (p=0,016),febrilních dní 6 vs 7 (p=0,54).Při hodnocení pacientů,kterým se převáděli jen periferní progenitorové buňky,byl signifikantní pouze počet trombokoncentrátů p=0,032. Závěr.Amifostin redukuje mukozitidu,hepatotoxicitu a nefrotoxicitu.Vliv na rychlejší obnovu hematopoézy mohl být ovlivněn typem převáděného štěpu.
Keywords: Amifostine; lidé; nežádoucí účinky léčiv; amifostin; Humans; Chemical and Drug Induced Liver Injury; Chemotherapy, Adjuvant; Liver Diseases; Kidney Diseases; Hematopoiesis; nemoci ledvin; nemoci jater; hematopoéza; dítě; Child; adjuvantní chemoterapie; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; lékové postižení jater