Systém sledování kvality, výsledků a nákladů zdravotní péče - Stejskal, Libor; Hačkajlo, David; Filip, Karel; Pirk, Jan; Partiš, J (Časopis lékařů českých, 2002)
V IKEM byla integrací informačních systémů vytvořena specializovaná forma datového skladu DataCube pro sledování kvality,výsledků a nákladů zdravotní péče u kardiochirurgických operací.Použití Bayesova prediktivního modelu umožnilo rizikově stratifikovat operované pacienty.Tato predikce rizika dobře korelovala s vyúčtovanou zdravotní péčí.Tím se uvedený systém stává významným nástrojem podpory rozhodování při indikaci pacienta, který objektivizuje rozhodovací proces a umožňuje lépe identifikovat vysoce rizikové pacienty.
Keywords: Research Support as Topic; Bayes Theorem; Cardiac Surgical Procedures; kvalita zdravotní péče; finanční podpora výzkumu jako téma; Information Systems; kardiochirurgické výkony; informační systémy; Quality of Health Care; Bayesova věta