Radiofrekvenční termoablace jaterních nádorů - Votrubová, Jana; Hořejš, Josef; Šváb, Jan; Krška, Zdeněk; Pešková, Marie (Česká radiologie, 2002)
Cíl: Primární hepatocelulární karcinom (HCC) a metastázy převážné kolorektálního karcinomu (CRC) patří mezi nejčastější maligní leze v játrech. V době diagnózy není již 80 až 90 % pacientů vhodných k chirurgické resekci, a proto je nutné volit mezi jinými léčebnými metodami. V prosinci 2000 byla na pracovišti autorů poprvé v České republice provedena perkutánní transhepatální radiofrekvenční termoablace primárního jaterního nádoru (RFA). Práce je zaměřena na dvanácti měsíční zkušenosti autorů s lokální terapií jatemích nádorů pomocí RFA. Materiál a metodika: Za prvních 12 měsíců autoři provedli RFA u 21 maligních ložisek u 14 pacientů (8 mužů a 6 žen) s průměrným věkem 66,4 let (51,8 - 89,1). Z toho bylo 5 HCC, 12 metastáz CRC, 2 metastázy karcinomu mammy, 1 metastáza CRC do pravé nadledviny, 1 cholangiokarcinom. 16 radioablací bylo provedeno perkutanně transperitoneálně, 4 perkutanně transpulmonálně a 1 ablace byla provedena laparoskopicky. K výkonu autoři užívají přístroj RITA Medical Systems s jednorázovou 15 G jehlou. U13 pacientů výkon provedli pod kontrolou výpočetní tomografie (CT). Jedenkrát byla provedena laparoskopická ablace. Výsledky: Kritériem úspěšnosti je ztráta vaskularizace ošetřeného ložiska a jeho postupné zmenšování. Plná ztráta vaskularizace byla zatím dosažena u 11 pacientů (78,6 %), u 2 (14,3 %) pacientů byla dosažena parciální ztráta vaskularizace. Z nich se u jedné pacientky objevila po 8 měsících progrese. Zmenšování původních ložisek autoři pozorovali u 7 (50 %) pacientů. Dva (14,3 %) pacienti zemřeli do 2 a 8 měsíců po ablaci, u obou byla pitevně prokázána fibrotizace původního ložiska a u jednoho z nich bylá objevena řada dalších drobných metastáz. U jednoho pacienta se během 6 měsíců objevily metastázy v plicích. Třem pacientům je podávána systémová chemoterapie. Dvakrát autoři kombinovali RFA s etanolizací. Závěr: RFA je efektivní a šetrná metoda při léčbě maligních jatemích nádorů. Výhodou je cílené místní zničení nádorové tkáně a zachování tkáně zdravé. Zatím je indikována především u HCC a metastáz CRC.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Female; hepatocelulární karcinom; výsledek terapie; ženské pohlaví; Tomography, X-Ray Computed; Catheter Ablation; lidé; nádory jater; Carcinoma, Hepatocellular; katetrizační ablace; Treatment Outcome; Liver Neoplasms; Research Support as Topic; Male; Aged; počítačová rentgenová tomografie; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; Middle Aged; Humans