Angiofibromy nosohltanu - Betka, Jan; Lischkeová, Barbora; Belšan, Tomáš; Bohutová, Josefa (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2002)
Cílem práce bylo zhodnotit klasifikaci, terapeutický postup a výsledky léčby u nemocných s angiofibromem nosohltanu. Studie byla retrospektivní, všechny výsledky předoperačních zobrazovacích metod (CT a/nebo MR) byly pro účely klasifikace znovu hodnoceny jedním lékařem. Do studie byli zařazeni nemocní, u kterých minimální doba sledování byla 12 měsíců. Soubor představovalo 22 nemocných, kteří byli operováni v letech 1989-1999. Tři nemocní z tohoto souboru byli operováni pro recidivu. V souboru byli muži ve věku 14-36 let, průměrný věk byl 22 let. Ve studii byl použit radiologický staging podle Chandlera. Výsledky léčby byly hodnoceny na základě diagnostického zobrazení v pooperačním období. U všech nemocných bylo provedeno CT a/nebo MR vyšetření do sedmého pooperačního dne k vyloučení nebo potvrzení reziduálního tumoru. Recidiva tumoru byla diagnostikována u nemocných bez pooperačního rezidua, u kterých se v průběhu dalšího sledování prokázala recidiva tumoru zobrazovací metodou. V souboru nebyl žádný nemocný s radiologickou klasifikací I, pět nemocných bylo klasifikováno jako stadium II, čtrnáct mělo klasifikaci III a tři nemocní klasifikaci IV. U 18 nemocných byla provedena předoperační embolizace přívodných cév. U všech nemocných byla při operaci přístupová cesta mediální maxilektomií řezem z laterální rinotomie, u jednoho nemocného byl tento přístup kombinován s přístupem orbitozygomatickým. U 18 nemocných (82 %) byla operace radikální, to je bez prokázaného rezidua po operaci. Nemocní s reziduem byli pečlivě radiologicky monito- rováni, u jednoho nemocného došlo k progresi onemocnění a byl indikován k ozáření Leksellovým gamanožem. K recidivě onemocnění došlo u tří nemocných. Recidivy byly řešeny chirurgicky, u jednoho nemocného v kombinaci s ozářením Leksellovým gamanožem. Rezidua a recidivy se vyskytly u nemocných s tumorem patřícím do pokročilejšího stadia, tedy III a IV.
Keywords: nazofarynx; Research Support as Topic; radiografie; lidé; Embolization, Therapeutic; finanční podpora výzkumu jako téma; Humans; terapeutická embolizace; Angiofibroma; angiofibrom; Nasopharynx; Radiography