Ischemické cievne mozgové príhody a apoptóza - Sudzina, R; Kohút, Anton; Sudzinová, S; Uher, M; Haffnerová, Ivica (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2002)
Vysoká incidencia a mortalita robia cievne mozgové príhody jednou z najčastejších príčin smrti v priemyselných krajinách. Ischemické poškodenie mozgu je výsledkom kaskády patogenetických udalosti, ku ktorým patri energetické zlyhanie a excitotoxicita, peri-infarktové depolarizácie, zápalová reakcia a apoptóza. Ostatné roky sú obdobím rastúceho záujmu o apoptóze - geneticky determinovanej programovanej smrti bunky, ktorá hrá významnú úlohu pri odložených mechanizmoch poškodenia neurónov. Pochopenie apoptózy a jej kontrolných procesov pri ischemických cievnych mozgových príhodách je kľúčom k ich úspešnej liečbe.
Keywords: cerebrovaskulární poruchy; Cerebrovascular Disorders; Necrosis; mitochondrie; Humans; apoptóza; lidé; nekróza; Mitochondria; farmakoterapie; Drug Therapy; Apoptosis; Brain Ischemia; ischemie mozku