Pilotní studie k dlouhodobému sledování zdravotního stavu abuzérů závislých na opiátech léčených metadonem - Wilczek, Hanuš; Veselý, Zdeněk; Presl, Jiří (Časopis lékařů českých, 2002)
Východisko. Sledování zdravotního stavu pacientů na opiátech je zdůvodněno vysokým stupněm morbidity těchto abuzérů. Cílem práce bylo zjistit aktuální zdravotní stav a rozsah i stupeň postižení před zahájením substituční léčby agonistou opioidních receptorů – metadonem. Metody a výsledky. Soubor abuzérů tvořila skupina 101 osob (věkový průměr 28,5 roků, variační šíře 20–47 roků, 77 mužů a 24 žen). Z abnormálních nálezů se nejčastěji projevily patologické výsledky hodnot jaterních enzymů ALT, AST (35 a 31 %), GMT (9 %), snížené hodnoty hemoglobinu (24 %), zvýšené hodnoty IgM (38 %) a CRP (25 %). Při současné pozitivitě testů na hepatitidy (C a B, 70 % a 61 %) je jejich alterace pochopitelná. Snížené hodnoty testosteronu u mužů (63 %) ukazují na dysfunkci hypofýzo-hypotalamo-gonadální osy, zvýšené hodnoty tyroxinu (14 %), P (20 %) a aterogenního indexu (19 %) zůstávají bez vysvětlení. CRP signalizuje probíhající (skrytou) infekci. Řada laboratorních – biochemických ukazatelů nevykázala signifikantní patologické hodnoty. Zobrazovací metody zjistily hepatomegalii u 28 % a splenomegalii u 27 %, echotextura signalizující steatózu byla nalezena u 15 % vyšetřovaných. Závěr. U chronických abuzérů je možné (před zahájením substituční léčby metadonem) očekávat ve vysokém stupni především alteraci jaterních funkcí, pozitivitu testů na hepatitidy B a C, alteraci imunoglobulinů a deficit testosteronu (u mužů).
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; dospělí; Receptors, Opioid; Female; jaterní testy; Adult; Drug Therapy; ženské pohlaví; testosteron; Health Status; lidé; zdravotní stav; Pilot Projects; pilotní projekty; farmakoterapie; receptory opiátové; poruchy spojené s užíváním opiátů; Research Support as Topic; Male; lidé středního věku; Testosterone; Liver Function Tests; mužské pohlaví; Opioid-Related Disorders; Middle Aged; Humans