Zvoní sexamethoniu hrana? - Svítek, Marek (Anesteziologie a neodkladná péče, 2002)
Článek představuje souhrn zkušeností s používáním suxamethonia v posledních desetiletích.Jsou v něm probrány principy jeho účinku,vedlejší účinky a dále jsou uvedeny alternativní postupy a přípravky,které suxamethonium mohou nahradit.Podle současných názorů je hlavní indikací suxamethonia rychlé zajištění dýchacích cest nebo předpokládaná obtížná intubace.Suxamethonium nelze doporučit jako ideální svalové relaxans při elektivních výkonech především u novorozenců a malých dětí.Pro elektivní výkony,zejména u dětí,jsou relaxancii volby nedepolarizující látky s krátkým nebo střednědobým trváním účinku.Do budoucnosti se jeví perspektivním použití rocuronia nebo rapacuronia.
Keywords: depolarizující myorelaxancia; nikotinoví antagonisté; Bis-Trimethylammonium Compounds; Neuromuscular Depolarizing Agents; Nicotinic Antagonists; Curare; nedepolarizující myorelaxancia; lidé; Neuromuscular Nondepolarizing Agents; Risk; příznaky a symptomy; Signs and Symptoms; kurare; riziko; bistrimethylamoniové sloučeniny; Humans