Farmaceutický význam Allium sativum L. 3. Antibakteriální účinek proti Helicobacter pylori - Sovová, Marie; Sova, Petr; Mrázová, A (Česká a slovenská farmacie, 2002)
Sdělení poukazuje na rizikové faktory umožňující propuknutí infekce vyvolávané bakterií Helico-bacter pylori ,která se manifestuje jako chronická gastritida,vede ve velké míře k peptidickýma duodenálním vředům a může vyústit až ke vzniku adenokarcinomu a lymfomu žaludku.Ve sděleníje zmíněna účinnost dřívější a současné terapie.Intenzivně se zkoumá možnost uplatnění česnekuv léčbě těchto infekcí.V současnosti převažují pokusy in vitro ,které poskytují nadějné výsledky.Minimumpokusů provedených ambulantně na pacientech vyznělo negativně.Protože však nesplňujíparametry pokusů klinických,zůstává tato otázka otevřena.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Research Support as Topic; Garlic; Plant Extracts; Chronic Disease; česnek; techniky in vitro; Anti-Infective Agents; In Vitro Techniques; rostlinné extrakty; infekce vyvolané Helicobacter pylori; gastritida; antiinfekční látky; chronická nemoc; Gastritis; Helicobacter Infections