Ononis arvensis in vitro - abiotická elicitace - Tůmová, Lenka; Ostrožlík, P (Česká a slovenská farmacie, 2002)
Byl testován vliv dvou abiotických elicitorů,a to dvou nově syntetizovaných sloučenin (substituovaných anilidů pyrazin-2-karboxylových kyselin)na tvorbu flavonoidů v kalusové kultuře Ononisarvensis L.Testované sloučeniny ovlivňovaly výrazně produkci flavonoidů v kultuře in vitro .Zejména po elicitaci roztokem látky č.I –(4-hydroxyanilid 6-chlor-5-terc.butylpyrazin-2-karboxylová kyselina)v koncentraci (3,32.10 –7 mol.l –1 )a době elicitace 48 hodin došlo ke zvýšení tvorbyflavonoidů o 976 %oproti kontrole.
Keywords: Carboxylic Acids; anilidy; léčivé rostliny; SPOLEČNÁ KULTURA (BIOLOGIE); biflavonoidy; Anilides; Research Support as Topic; Biflavonoids; finanční podpora výzkumu jako téma; kyseliny karboxylové; Plants, Medicinal; techniky in vitro; In Vitro Techniques