Vliv plniv na pevnostní chování silikonových systémů - Šnejdrová, Eva; Zelenka, J; Řehula, Milan (Česká a slovenská farmacie, 2002)
Práce studuie pevnostní chování adičních silikonových systémů tvořených Lukoprenem® A 6200 a třemi anorganickými plnivy (Sikron SF® 600, Cab-0-Sil® LM 150, chlorid sodný) v různé koncentraci a velikosti částic. Byla měřena pevnost v tahu o (MPa) a poměrné prodloužení vzorků při přetržení e (%). S rostoucí koncentrací plniva v systému klesá poměrné prodloužení matric. Tento trend odpovídá teoretickým předpokladům a je pochopitelný i vzhledem ke skutečnosti, že plnivo má ve srovnání se silikonovou pryží velmi nízkou tažnost. Přídavek Sikronu zvyšuje pevnost vzorků v tahu. Závislost pevnosti v tahu na množství Sikronu v systému je lineární. Toto chování je typické pro vláknité kompozity a kompozity s vysokou adhezí mezi plnivem a matricí. Koncentrace Cab-O-Silu do 5 % neměly vliv na pevnost v tahu. Významný vzrůst pevnosti vykazují pouze systémy s obsahem 10 % Cab-0-Silu. Experimentální závislost pevnosti v tahu na množství Cab-O-Silu v systému lze popsat rovnicí pro kompozity s Hookeovským chováním až do destrukce. Vliv chloridu sodného na pevnost v tahu je komplikovanější. U systémů s částicemi NaCl 20 qm se pevnost prakticky nemění do obsahu 40 % NaCl v systému. U větších velikostních frakcí dochází k poklesu pevnosti V tahu. Se změnou velikosti částic se patrně mění i tvar.
Keywords: chlorid sodný; Silicones; Sodium Chloride; příprava léků; Drug Compounding; Technology, Pharmaceutical; kompomery; Compomers; Tensile Strength; silikony; pevnost v tahu; farmaceutická technologie