Aktuálne názory na umiernené pitie alkoholu - Dóci, Ivan; Kovářová, Mária; Bernasovská, Kamila (Psychiatrie (Praha, Print), 2002)
V posledných rokoch sa objavilo viacej vedeckých dôkazov o tom, že umiernené pitie alkoholu redukuje mortalitu na srdcovocievne ochorenia u ľudí stredného a vyššieho veku vo vyspelých krajinách. Tento vzťah je taký výrazný, že podľa niektorých autorov (Meister et al., 2000) pozitívne účinky umierneného pitia alkoholu prevažujú nad možnými negatívnymi účinkami. Pravidelný konzum malého množstva alkoholu je zdravší ako sporadické požitie väčšieho množstva alkoholu. Pozitívny vplyv umierneného pitia na mortalitu nebol dokázaný u mladších jedincov (premenopauzálnych žien a mužov mladších ako 40 rokov). U niektorých osôb však riziko umierneného pitia alkoholu preváži nad pozitívnymi vplyvmi a tieto osoby by nemali piť denne ani toto menšie množstvo alkoholu. Sú to najmä osoby, ktoré nevedia udržať svoje pitie na umiernenej hladine a osoby závislé od alkoholu, gravidné ženy, osoby, ktoré užívajú lieky, ktoré by mohli mať interakcie s alkoholom (Meister et al., 2000). Podľa niektorých autorov (Weiss, 2001) však epidemiologické štúdie nedokazujú jednoznačne, že len alkohol má vplyv na zníženie rizika srdcovo-cievnych ochorení a zdôrazňujú najmä vplyv životného štýlu na prevalenciu týchto ochorení. Cieľom tohto článku je upresniť pojem umiernené (moderate) pitie alkoholu a podať prehľad literatúry na uvedenú tému za posledné roky.
Keywords: dospělí; Female; ethanol; Adult; ženské pohlaví; pití alkoholu; Alcohol Drinking; Diabetes Mellitus, Type 2; lidé; Judgment; diabetes mellitus 2. typu; Ethanol; Male; Cardiovascular Diseases; mínění; kardiovaskulární nemoci; lidé středního věku; mužské pohlaví; Middle Aged; Humans