Funkce ledvin ve stáří - Schück, Otto; Teplan, Vladimír (Praktický lékař, 2002)
Funkce ledvin v průběhu stárnutí klesá. Rychlost tohoto poklesu však velmi závisí na tom, zda postižený jedinec trpí na některé onemocnění, které může ovlivnit úroveň renální funkce. Jde především o arteriální hypertenzi, srdeční selhávání a diabetes mellitus 2. typu. Pokles renální funkce podmíněný stárnutím není spojen se vzestupem sérové koncentrace kreatininu. V důsledku stárnutí může docházet k poruše renálního vylučování vody, elektrolytů a acidifikační činnosti. Starý jedinec má otupený pocit žízně a schopnost jeho ledvin udržovat vodní a sodíkovou rovnováhu může být narušena. Z těchto příčin může snadno dojít k dehydrataci, která může být spojena s alterací psychického stavu a která je mylně vykládána jako projev mozkové aterosklerózy. U starších jedinců je proto třeba věnovat zvýšenou péči o jejich hydrataci a při dávkování různých léků je třeba přihlédnout k poklesu glomerulární filtrace (který se obvykle neprojevuje zvýšením sérové koncentrace kreatininu).
Keywords: Aging; pití; Kidney Function Tests; senioři; Humans; ledviny; lidé; Creatinine; Kidney; Drinking; Middle Aged; lidé středního věku; dehydratace; vyšetření funkce ledvin; stárnutí; dospělí; Adult; kreatinin; Aged; Dehydration