Non-compliance pacientů s diabetem léčených inzulinovou pumpou; dotazník a kazuistiky - Štechová, Kateřina; Šnajderová, Marta; Koloušková, Stanislava; Šumník, Zdeněk; Hladíková, Marie; Šitová, Radka; Vavřinec, Jan (Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, 2002)
Non-compliance chronicky nemocných pacientů představuje závažný terapeutický problém. Pomocí anonymního dotazníku jsme se pokusili objektivizovat míru léčebné nespolupráce u skupiny 74 pacientů (různých věkových skupin) s diabetem používajících inzulinovou pumpu. Z uvedené skupiny se 25 % dotázaných přiznalo k občasné manipulaci s výsledky naměřené glykémie (vysokou glykémii nezapíše, hodnoty si vymýšlí apod.), 36 % uvedlo občasnou aplikaci inzulinu, která je v rozporu s doporučením lékaře. Ani při vysoké glykémii si nikdy nevyšetřuje moč 33% dotázaných. Většina pacientů je s léčbou pomocí inzulinové pumpy spokojena a přeje si v ní pokračovat. Výsledky dotazníku potvrzují naši zkušenost, že míra alespoň občasné non-compliance je ve skupině diabetiků 1. typu poměrně častým jevem. Výsledky tohoto dotazníku jsou pro dokreslení rozšířeny o tři kazuistiky (příklady manipulací s inzulinem a s výsledky glykémií), které ukazují terapeutická úskalí s nespoluprací pacientů spojená.
Keywords: Insulin Infusion Systems; diabetes mellitus 1. typu; lidé; Diabetes Mellitus, Type 1; Patient Compliance; adherence pacienta; Surveys and Questionnaires; Treatment Refusal; průzkumy a dotazníky; inzulinové infuzní systémy; odmítnutí terapie pacientem; Humans