Počty a funkce monocytů/makrofágů (M) při pravidelné hemodialýze (HD) dvěma typy dialyzačních membrán (M) : 29. český nefrologický kongres s mezinárodní účastí. Liberec, 20.-23.6.2002. Abstrakta. 3. Metabolické komplikace chronického selhání ledvin - Fixa, Petr; Štilec, R; Krejsek, Jan; Herout, Vladimír; Zahradník, J; Štefánek, J; Hájková, Božena (Aktuality v nefrologii, 2002)
Chronické selhání ledvin (CHSL) samo o sobě oslabuje imunitní odpovědi (IO). U pacientů (P) léčených HD pozorovali Nocker a spol., 1995, snížení počtu CD14 buněk proti nemocným s CHSL nebo kontrolám (K). P léčení polysulfonovými (PSF) (M) měli nižší počty CD14 než P léčení kuprofanovými (CU) M 15 min. po zahájení HD, po HD však počty vyšší. Vyšetření CD14/DR a CD14/38 M při jedné nebo pravidelné HD jsme v literatuře nenašli. Dlouhodobé sledování lidského makrofágového proteinu zánětu 1 alfa (MIP-1-alfa) ani monocytárního chemotaktického proteinu (MCP-1) jsme v literatuře nenašli. Vyšetřili jsme počty CD14/DR, CD14/38 a hladiny MIP-1alfa a MCP-1 u P zařazených nově do HD před (0) 1. HD (42P CD, 32P MIP,MCP), za 1 (30P CD, 24P MIP,MCP), 3 (28P CD, 25P MIP,MCP), 6 (20P CD, 19P MIP,MCP) a 12 (12P CD, 13P MIP,MCP) měsíců. Hodnotili jsme změny párovým (TP) i nepárovým T (TN) testem celkově (0,1,3,6,12 měs.) a rovněž u nemocných HD pouze CU (Gambro GFS16) a PSF (Fresenius F6) M (0,1,3,6,12 měs.). Relativní počet CD14/DR a CD14/38 se neměnil, absolutní počet CD14/DR se zvýšil u HD (3,6) a PSF (6,12), CD14/38 se nezměnil. Nebyly rozdíly mezi CU a PSF v průběhu roku mezi CD14/DR i 38, ani MIP a MCP. Závěr: V průběhu roční HD nebyly zjištěny rozdíly počtů aktivovaných M ani MIP a MCP mezi CU a PSF membránami.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Membranes, Artificial; lidé; Research Support as Topic; Renal Dialysis; Monocytes; membrány umělé; monocyty; dialýza ledvin; Humans