Výskyt srdečního selhání a význam neurohumorální aktivace u pacientů v dialyzačním programu : 29. český nefrologický kongres s mezinárodní účastí. Liberec, 20.-23.6.2002. Abstrakta. 4. Metabolické a hemodynamické komplikace chronického selhání ledvin - Ludka, Ondřej; Špinar, Jindřich; Sobotová, D; Vítovcová, Lenka; Vítovec, Jiří; Zicha, Jiří; Tomandl, Josef (Aktuality v nefrologii, 2002)
Cílem této práce bylo zjistit výskyt srdečního selhání a posoudit význam stanovení neurohumorální aktivace u pacientů v chronickém dialyzačním programu. Pacienti : Vyšetřili jsme 95 nemocných, výsledky jsou ale zatím k dispozici jen u 37 nemocných (24 mužů a 13 žen), průměrného věku 58,2+15,4 let v pravidelném dialyzačním programu, průměrná doba v HD 59,5+57,8 měsíců. Základní diagnóza byla v 30 % glomerulonefrititda, 26 % tubulointersticiální nefritida, 18,7 % diabetická nefropatie, 10,8 pyelonefritida a ve 14,5 % jiná příčina. Prokázanou ICHS mělo 13,5 % nemocných, zavedenou léčbu diabetu mělo 26,7 % nemocných. Námahovou dušnost udávalo 16 (43 %) nemocných. Výsledky: Průměrný kardiotorakální index byl 50,1+6,7%, KTI > 50 % mělo 37,8 % nemocných. Průměrná ejekční frakce byla 57,7+8,0 %, EF < 40 % neměl žádný nemocný. Průměrný poměr E/A toku na mitrální chlopni byl 0,9+0,4, E/A < 0,9 mělo 51,4 % nemocných. Průměrná hodnota BIG endotelinu (ELISA metoda Biochemnia Austria) byla 1,7+0,6 pmol/l (norma zdravé populace < 0,7 pmol/l). Průměrná hodnota proBNP (ELISA metoda Biochemica Austria) byla 1198+326 pmol/l (norma zdravé populace < 350 pmol/l). Plazmatická hladina BIG endotelinu nevykazovala žádnou souvislost se systolickou funkcí levé komory - ejekční frakcí (p = 0,5, r = 0,09), diastolickou funkcí – poměr E/A (p = 0,9, r = 0,02) ani kardiotorakálním indexem (p = 0,2, r = 0,22). Plazmatická hladina proBNP vykazovala korelaci s kardiotorakálním indexem (p = 0,0003, r = 0,58), s ejekční frakcí (p = 0,02, r = 0,38), ne však s poměrem E/A (p = 0,9, r = 0,02). Závěr : Pacienti v dialyzačním programu mají sklon ke kardiomegalii, mají ale malý výskyt systolické dysfukce levé komory. Vysoký výskyt diastolické dysfuknce je následkem dlouhodobé uremie a hypertenze. Plazmatická hladina BIG endotelinu odráží celkové dlouhodobé postižení endotelu a ne srdeční funkci. Plazmatická hladina proBNP je pravděpodobně ukazatelem srdeční funkce i u nemocných v dialyzačním programu. V současné době máme vyšetřeno již 95 pacientů, ale bohužel ještě nejsou k dispozici všechny výsledky, které bychom však rádi prezentovali na 29. českém nefrol. kongresu v Liberci.
Keywords: Cardiomegaly; kardiomegalie; Ventricular Dysfunction, Left; lidé; Renal Dialysis; Endothelins; endoteliny; Humans; dialýza ledvin; dysfunkce levé srdeční komory