Ambulantní monitorování TK (AMTK) v pravidelném dialyzačním léčení (PDL) : 29. český nefrologický kongres s mezinárodní účastí. Liberec, 20.-23.6.2002. Postery: Blok 1. Hemodialýza a peritoneální dialýza - Erben, Josef; Procházka, Jiří; Panáček, Valerián (Aktuality v nefrologii, 2002)
AMTK umožňuje hodnotit vliv chování psychosomatických faktorů na TK, které jsou hlavní příčinou noční redukce TK o více než 10 % (tzv. dipper profil) v rámci diurnálního rytmu. Ztráta tohoto dipper profilu, značící pokles aktivity autonomního nervového systému může ukázat na závažná poškození cílových orgánů při hypertenzi: kardiovaskulárního aparátu, ledvin a mozku. Avšak příliš velký pokles nočního TK (>20 %) může ohrozit nemocného ve vyšším věku vyvoláním ischemické centrální mozkové příhody. AMTK v PDL pomůže upřesnit suchou hmotnost, stav hypervolémie s rizikem vzniku dilatace levé komory srdeční, dávkování antihypertenzív, jsou-li potřebné jako doplněk optimální ultrafiltrace. K utlumení sympatické aktivity jsou i v PDL potřebné nejen ACEI, AT1 blokátory, ale i centrální agonisté imidazolových receptorů. Materiál a výsledky: Pomocí Holterova monitorování bylo vyšetřeno 16 nemocných v PDL a rozděleno do skupiny nemocných s dipper- (37,5 %nem. s poklesem syst.TK o 10,1 % a diast.12,6 %) a nondipper-profilem (62,5 %nem. bez významného poklesu syst.TK +0,7 %, diast. –4,5 %). Ve skupině dipper profilů byl shledán pravidelný pokles postdialyzačního systolického o 8 % a diastolického TK o 7 %, na rozdíl proti skupině s nondipper-profily, kde přes stejnou úpravu suché hmotnosti nenastaly význačné poklesy těchto tlaků (postdialyzační syst.TK+0,7 %, diast.TK–3,7 %). Podaný moxonidin před HD navodil dipper-profil. Závěry: AMTK v PDL je významnou prevencí progrese hypertenze dialýzovaných nemocných, ale může též zabránit ischémické CMP při předávkování antihypertenzív, které jsou i v PDL potřebné vedle prvořadé ultrafiltrace.
Keywords: hypertenze; ambulantní monitorování krevního tlaku; dialýza; Dialysis; lidé; Hypertension; Humans; Blood Pressure Monitoring, Ambulatory