Jednoduchý způsob individuální volby průtoku krve dialyzátorem a typu dialyzátoru : 29. český nefrologický kongres s mezinárodní účastí. Liberec, 20.-23.6.2002. Postery: Blok 1. Hemodialýza a peritoneální dialýza - Nejedlý, Bedřich; Lopot, František; Bláha, Jan; Sulková, Sylvie (Aktuality v nefrologii, 2002)
Úvod: „Dialyzační dávka” KT/V by měla být u každého pacienta dosáhnout určité směrné hodnoty. Vzhledem k tomu, že doba dialýzy (Td) je obvykle u všech pacientů z organizačních důvodů prakticky stejná, zbývá ke kompenzaci různé velikosti (V) manipulace s hodnotou clearance (K) prostřednictvím individuální volby průtoku krve dialyzátorem (QB) a volby typu dialyzátoru (velikosti jeho plochy). Individuální volba průtoku krve dialyzátorem: Nahradíme-li skutečnou hodnotu K odhadem K= 0,7*QB a pacientův objem celkové tělesné vody jako 60 % jeho „suché váhy” (SV), lze KT/V vyjádřit jako: KT/V = 0,7*QB*Td/0,6*SV = 1,17*QB*Td/SV. Pro hodnotu QB potřebnou k dosažení určitého KT/V pak platí QB = 0,857*(KT/V) *BW/Td. Pro určité KT/V představuje tento vztah přímka v grafu s hodnotou pacientovy „suché váhy“ na vodorovné ose a průtokem krve na svislé ose. Vytvoření takového grafu pro všechny hodnoty doby dialýzy používané na daném pracovišti pak dává snadnou možnost individuálního stanovení QB pro každého pacienta. Součin QB*Td je roven kumulativnímu objemu krve (VB), proteklého dialyzátorem za celou dobu dialýzy. Tento parametr zobrazují všechny moderní dialyzační přístroje. Kontrola jeho hodnoty na konci dialýzy tak dává možnost snadné kontroly dosažené hodnoty KT/V. (Např. hodnotě KT/V = 1,2 odpovídá hodnota VB rovná přibližně „suché váze” pacienta). Individuální volba typu dialyzátoru (velikosti plochy v typové řadě): Zvolená hodnota QB současně určuje také potřebný typ dialyzátoru (nebo jeho plochu v dané typové řadě), protože každý konkrétní typ lze bezpečně a efektivně použít jen v určitém rozmezí hodnot QBmin až QBmax. Z hlediska uvedeného způsobu volby QB je u daného typu dialyzátoru QBmax nejvyšší hodnota průtoku krve, pro kterou ještě platí Kł0,7*QB a lze ji odečíst z jeho clearancové charakteristiky. QBmin lze spočítat z plochy dialyzátoru (A) nebo počtu kapilárních vláken ve svazku (n) a jejich délky (l), zavedeme-li určitou mezní dobu kontaktu krve s membránou (tmez): QBmin=n*p*d2/4*(l/tmez) = 0,25*A*d/tmez (d – vnitřní průměr vláken, obvykle 200 mm). Odhad hodnoty tmez je v zásadě jediným subjektivním krokem celé individualizační procedury. Pro většinu dialyzátorů lze pokládat za přijatelnou hodnotu 15 s. Stanovená pásma přijatelných hodnot QB pro jednotlivé typy dialyzátorů v určité typové řadě lze vyznačit do grafu QB vs SV. Hodnota QB pro „suchou” váhu daného pacienta pak určí současně nejmenší typ dialyzátoru, pro který bude splněna podmínka QBmin < QB < QBmax. Závěr: Navržený způsob individuálního volby QB a typu dialyzátoru je jednoduchý a objektivní (jediným subjektivním faktorem je předpokladem je volba tmez). Dává navíc možnost snadné kontroly skutečně dodané „dávky dialýzy” pouhou kontrolou hodnoty VB. Výběr typu dialyzátoru podle hodnoty QB je současně velmi ekonomický, protože cena dialyzátoru zpravidla stoupá s jeho plochou.
Keywords: rychlost toku krve; Blood Volume; dialýza ledvin; techniky in vitro; Renal Dialysis; Blood Flow Velocity; krevní objem; In Vitro Techniques