Kyselina metylmalonová u dialyzovaných nemocných : 29. český nefrologický kongres s mezinárodní účastí. Liberec, 20.-23.6.2002. Postery: Blok 1. Hemodialýza a peritoneální dialýza - Svoboda, Lukáš; Stráník, L; Hyánek, Josef; Pehal, F; Dubská, Ladislava (Aktuality v nefrologii, 2002)
PropionylCoA vzniká při katabolismu esenciálních aminokyselin (Val, Leu,Ile,Thr ), mastných kyselin a cholesterolu a je metabolizován enzymatickou konverzí na metylmalonylCoA, který je dále izomerizován na succinylCoA. Díky společnému enzymovému kofaktoru kobalaminu hraje důležitou úlohu při remetylaci homocysteinu na metionin. Zvýšení metylmalonové kyseliny (Mmk) v seru je považováno za časný marker funkčního deficitu kobalaminu. Soubor a vyšetření: Ve vzorcích sera 53 dialyzovaných nemocných bylo vyšetřeno množství Mmk, kys. listové, kobalaminu (vit. B12 ) a homocysteinu. Kontrolní soubor zdravých byl rozdělen na kuřáky a nekuřáky. Výsledky: Mmk ( norma do 0,22 mmol/l ) u 30 zdravých nekuřáků 0,305+/-0,158 mmol/l, u 30 kuřáků 0,721+/- 0,222 mmol/l. U dialyzovaných pacientů byla Mmk 1,23 +/-1,14 mmol/l, kobalamin 279,25+/-147,52 pmol/l (v normě ), folát výrazně nad normu (B6 a folát v medikaci), homocystein 21,32+/-6,97 mmol/l (norma do 13,5 u žen a 14,5 u mužů). Zajímavý byl nález nižší sérové Mmk u pacientů léčených EPO 0,82+/-0,27 mmol/l, než u pacientů neléčených 1,07 +/-0,45. Výskyt diabetu, kuřáctví, ani léčba iv. Fe výsledky Mmk neovlivnily. Pacienti s makrocytozou v KO měli Mmk 0,97+/- 0,39, normocytozou 0,831+/-0,33 mmol/l. Závěr: Ačkoli ve studii nebyl prokázán deficit vit. B 12 u dialyzovaných nemocných, v souladu s literárními údaji je sérová hodnota Mmk i homocysteinu zvýšena a funkční deficit vitaminu B 12 je pravděpodobný. Vliv jeho zařazení do medikace budeme sledovat.
Keywords: Humans; Homocysteine; homocystein; lidé; Methylmalonic Acid; Renal Dialysis; vitamin B 12; dialýza ledvin; Vitamin B 12; kyselina methylmalonová