Endotelin a jeho význam u pacientů v renální insuficienci : 29. český nefrologický kongres s mezinárodní účastí. Liberec, 20.-23.6.2002. Postery: Blok 2. Glomerulopatie, transplantace ledvin, varia - Lecian, Dalibor; Marečková, Olga; Viklický, O; Karasová, Ludmila; Kvasnička, J; Schück, Otto; Teplan, Vladimír (Aktuality v nefrologii, 2002)
Úvod: Endotelin-1 je řazen mezi nejsilnější vazokonstrikční faktory, který se významně uplatňuje v progresi systémové hypertenze. Navázáním na receptor pro endotelin – ET1-A receptor stimuluje adhezi, indukuje proliferaci hladkých svalových buněk a působí profibroticky. V této studii jsme hodnotili vztah endotelinu-1 a vybraných rizikových faktorů aterogeneze k progresi chronické renální insuficience. Metody: Do studie bylo zařazeno 20 pacientů s chronickou renální insuficiencí (C-Cr 1.36-0.28 ml/s), nediabetiků a 20 zdravých jedinců jako kontrolní skupina. ELISA testem byly v séru stanoveny cytoadhezivní molekuly ICAM-1, E- selektin, P-selektin a endotelin-1. Naměřené výsledky byly statisticky vyhodnoceny párovým t-testem. Výsledky: Pacienti v chronické renální insuficienci měli signifikantně vyšší koncentrace cytoadhezivních molekul ICAM-1 (282,1±84,4 vs. 207,8±28,73 ng/ml, p<0,01), E-selektinu (43,9±14,4 vs. 31,9±11,3 ng/ml, p<0,01), endotelinu-1 (16,4±6,4 vs. 11,5±1,3 pg/ml, p<0,01) a triglyceridů (2,7±1,7 vs. 1,44±0,82 mmol/l, p<0,01) ve srovnání s kontrolní skupinou. Prokázali jsme pozitivní korelaci mezi endotelinem-1 a sérovou hodnotou kreatininu (p<0,01), diastolickým krevním tlakem (p<0,01) a negativní korelaci mezi endotelinem-1 a clearencí kreatininu (p<0,05). Závěr: V souladu s dalšími studiemi jsme prokázali, že endotelin-1 se významně uplatňuje v progresi chronické renální insuficience a může sloužit jako nezávislý rizikový faktor progrese.
Keywords: Endothelin-1; lidé; endotelin-1; P-Selectin; E-Selectin; P-selektin; chronické selhání ledvin; rizikové faktory; receptory cytoadhesinu; Humans; E-selektin; Risk Factors; Receptors, Cytoadhesin; Kidney Failure, Chronic