Srdeční tamponáda - Riedel, Martin (Intervenční a akutní kardiologie, 2002)
Zvýšení intraperikardiálního tlaku následkem nahromadění tekutiny nebo vzduchu v perikardiální dutině vede k srdeční tamponádě, která je charakterizovaná zvýšením nitrosrdečních tlaků, progresivním omezením plnění komor v diastole a snížením tepového objemu a srdečního výdeje. V popředí klinického obrazu je vysoký žilní tlak, tachykardie a hypotenze s paradoxním pulzem. Jde o urgentní situaci s vysokou mortalitou, vyžadující přesnou diagnózu a okamžitou intervenci. Echokardiografie umožní rychlé potvrzení přítomnosti výpotku a poskytne informace o jeho hemodynamické závažnosti. Léčba spočívá v perkutánní nebo chirurgické drenáži.
Keywords: srdeční tamponáda; Echocardiography, Doppler; perikardiocentéza; srdeční katetrizace; Pericardiocentesis; pulz; perikardiální efuze; Cardiac Catheterization; Pulse; dopplerovská echokardiografie; Cardiac Tamponade; Pericardial Effusion