Naše dosavadní zkušenosti se systémem Vector - Kaprálová, S; Adámková, Hana; Starosta, M (Česká stomatologie a Praktické zubní lékařství, 2002)
Autoři ve své práci srovnávali terapeutický efekt subgingivální kyretáže a metody Vector pomocí indexů PBI (Mühlemann),Pl I (Silness a Löe)a měřením hloubky chobotů v milimet- rech.Sestavili soubor 10 pacientů,celkově zdravých,průměrného věku 43,2 roku a ošetřili 20 čelistí s pokročilou parodontitidou.Podle jejich dosavadních výsledků je účinnost metody Vector srovnatelná s metodou subgingivální kyretáže.Jako pozitivní se jeví i příjemné pocity udávané pacienty během ošetření metodou Vector,které nevyžaduje lokální anestezii.
Keywords: subgingivální kyretáž; dospělí; Periodontitis; lidé středního věku; lidé; Female; mužské pohlaví; parodontitida; Male; Subgingival Curettage; Middle Aged; Dental Plaque Index; indexy plaku; Adult; ženské pohlaví; Humans