Antimetabolity v chirurgii glaukómu - dlhodobé výsledky - Michalíková, Ľubica; Ferková, Sylvia; Jakabovičová, E; Strmeň, Peter (Česká a slovenská oftalmologie, 2002)
Cieľ práce:Sledovať dlhodobú úspešnosť podania antimetabolitov pri filtrujúcich operáciách u glaukómového ochorenia s vysokým stupňom rizika zlyhania filtrá- cie. Materiál a metodika:V retrospektívnej štúdii sú hodnotené dva súbory pacientov po trabekulektómii s použitím antimetabolitov 5-Fluorouracilu (5-FU)a Mitomy- cínu (MMC).5-FU bol podaný 1-10-krát v pooperačnom období,v dávke 5 mg/ml v subkonjunktiválnej injekcii u 32očí.Doba sledovania bola 8 mesiacov až 9 rokov. MMC bol podaný peroperačne v dávke 0,2mg/ml subkonjunktiválne na savom materiály u 15 očí,s dĺžkou aplikácie 3-5 minút.Doba sledovania bola 7 mesiacov až 4,5 roka. Výsledky:Vnútroočný tlak (VOT)pred podaním 5-FU bol priemerne 28,8 mmHg (22-50 mmHg),po terapii 5-FU 17,6 mmHg (10-30 mmHg)a pri poslednej kontrole 19,5 mmHg(14-28 mmHg).Vnútroočný tlak pred podaním MMCbol priemerne 30,3 mmHg (22-40 mmHg),7.deň po podaní MMC 12,7 mmHg (6-20 mmHg)a pri poslednej kontrole priemerne 18 mmHg (9-28 mmHg).Pri dlhodobom sledovaní hodnôt VOT v súbore s 5-FU bola úspešnosť 79,2%a v súbore s MMC 83,3 %(VOT do 20 mmHg bez alebo s terapiou).Zníženie vnútroočného tlaku bolo štatisticky významné. Záver:Použitie antimetabolitov zvýšilo úspech filtračnej operácie u vysoko rizi- kových glaukómových ochorení.Dlhodobé sledovanie však ukazuje,že zlyhanie filtrácie u týchto glaukómových ochorení je stále vážny klinický problém.
Keywords: antimetabolity; Glaucoma; nitrooční tlak; mitomycin; lidé; Trabeculectomy; Postoperative Complications; glaukom; fluoruracil; Mitomycin; Fluorouracil; pooperační komplikace; trabekulektomie; Intraocular Pressure; Antimetabolites; Humans