Počítačová perimetrie - rychlá strategie TOP a normální prahová strategie v klinické praxi, srovnatelnost výsledků - Kratochvilová, Patricie (Česká a slovenská oftalmologie, 2002)
Počítačová perimetrie prochází neustálýmvývojem,ale zůstává nadále subjektiv- ní vyšetřovací metodou.Spolupráce pacienta hraje významnou roli,a proto jsou vyvíjeny a stále zdokonalovány vyšetřovací strategie,které umožní získat co nejpřesnější výsledky při co nejkratším vyšetřovacím čase.Autorka referuje o srovnatelnosti výsledků rychlé strategie TOP (Tendency Oriented Perimetry) a normální prahové strategie s programem G2 na perimetru OCTOPUS 101. Jedná se o retrospektivní zhodnocení 73 zorných polí,která byla rozdělena do 4 skupin podle dosažené retinální citlivosti při vyšetření se strategií TOP a s nor- mální prahovou strategií.Byly porovnány získané parametry MDa LV,porovnány lokalizace defektů retinální citlivosti v obou strategiích a vypočítána úspora času s rychlou strategií TOP.Vysoká srovnatelnost byla dosažena ve skupině 1 s nor- mální retinální citlivostí v obou strategiích a dále ve skupině 4 s abnormální retinální citlivostí v obou strategiích.Ve skupinách 2 a 3 srovnatelnost prokázána nebyla (skupina 2 abnormální retinální citlivost v TOP a normální retinální citlivost v normální prahové strategii,skupina 3 normální retinální citlivost v TOP a abnormální retinální citlivost v normální prahové strategii).V těchto skupinách lze předpokládat vyšší podíl tzv.learning effectu a nebo naopak únavu a horší spolupráci pacienta při dlouhém vyšetření normální prahovou strategií. Lokalizace defektů se shodovala ve skupině 4 v 83,3 %,v ostatních skupinách nebyla porovnávána (skupina 1 prakticky bez defektů,ve skupinách 2 a 3 nebyly výsledkysrovnatelné).Celková úspora časuse strategií TOPbyla 75,8 %,průměrný vyšetřovací čas se strategií TOP byl 3 minuty 27 sekund,s normální prahovou strategií 14 minut 17 sekund. Vzhledem k významné úspoře času lze považovat program G2 se strategií TOP za vhodný pro pacienty s glaukomem,s nitrooční hypertenzí a s podezřením na glaukomové onemocnění,ale lze jej využít i jako screeningovou metodu s kvantitativními výsledky pro jiné situace.
Keywords: dospělí; Female; Glaucoma; Adult; ženské pohlaví; Tomography, X-Ray Computed; Intraocular Pressure; testy zrakového pole; lidé; Visual Field Tests; nitrooční tlak; Male; glaukom; Aged; Visual Fields; zraková pole; počítačová rentgenová tomografie; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; Middle Aged; Humans