Joalis Analerg BAMBI - potravinový doplněk při léčbě alergických onemocnění (Multicentrická, dvojitě slepá, placebem kontrolovaná studie) - Bystroň, Jaromír; Kopřiva, František; Smékalová, Alice (Alergie (Praha, Print), 2002)
Autoři vyhodnotili v multicentrické, dvojitě slepé, placebem kontrolované studii účinnost potravinového doplňku pro zvláštní výživu – Joalis Analerg Bambi u 31 dětí s pylovou alergií. Ve srovnání s placebem bylo v souboru s aktivním preparátem statisticky významně lepší subjektivní hodnocení symptomů v průběhu alergické sezony. Bylo možno pozorovat i zmírnění laboratorních známek alergie (snížení absolutních počtů eozinofilů a celkového IgE) v periferní krvi, které však nedosahovalo statistické významnosti. Autoři považují Joalis Analerg Bambi za vhodný doplněk protialergické léčby u dětí, upozorňují však, že jím nemůže být nahrazena řádná základní protialergická léčba.
Keywords: Rhinitis, Allergic, Perennial; celoroční alergická rýma; placebo; konjunktivitida; dítě; Histamine Antagonists; Dietary Supplements; Adolescent; lidé; antihistaminika; dvojitá slepá metoda; potravní doplňky; Asthma; Double-Blind Method; bronchiální astma; Placebos; Child; Conjunctivitis; mladiství; Humans