Přesnost a správnost schopnosti komerčních laboratoří hodnotit pozitivní/negativní výsledky stanovení specifických IgE protilátek - Szeinach, Sheryl L; Barnes, James H; Sullivan, Timothy J; Williams, Brock P (Alergie (Praha, Print), 2002)
Správné a spolehlivé vyhodnocení přítomnosti, nebo nepřítomnosti alergen specifických IgE je velmi důležité pro diferenciální diagnostiku alergického onemocnění. K tomuto účelu je k dispozici řada komerčních testů. Existuje jen málo údajů pro posouzení, nakolik jsou v každodenní praxi výsledky těchto různých testů srovnatelné. Záměr: Prozkoumat rozsah srovnatelnosti výsledků stanovení spec. IgE z různých laboratoří. Metody: Bylo vybráno šest diagnostických laboratoří, které používají pět různých metod pro stanovení spec. IgE. Během šesti týdnů byly do každé hodnocené laboratoře zaslány v triplikátech alikvoty 26 sér obsahujících různé koncentrace spec. IgE proti 17 běžným alergenům. Výsledky byly udávány jak ve třídách, tak v číselných hodnotách a byly porovnávány testováním jejich souhlasnosti Kendallovým W non-parametrovým testem. Dále byly testem nejlepší shody porovnány nalezené prahové (cut-off) hodnoty. Byla stanovena reprodukovatelnost profilů přesnosti založených na variačních koeficientech v rámci triplikátů pro všechny výsledky. Výsledky: Celkem bylo analyzováno 7813 výsledků. Souhlas mezi jednotlivými komerčními metodami - až na jednu výjimku - nebyl dobrý. Toto obzvláště platilo pro oblast prahových hodnot, kde většina metod vykazovala značnou nepřesnost. Pharmacia CAP System používaný dvěma laboratořemi vykazoval vysoce srovnatelné výsledky s dobrou přesností. Některé metody byly reprodukovatelné, ale ne správné. Ostatní nebyly ani správné, ani reprodukovatelné. Závěry: Výsledky této studie ukázaly, že ne všechny komerční laboratoře/metody pro stanovení spec. IgE poskytují reprodukovatelné a správné výsledky. U některých ohlášených výsledků bylo zjištěna značná možnost nesprávné diagnózy. Byly označeny metody poskytující citlivé, správné a reprodukovatelné výsledky.
Keywords: Clinical Laboratory Techniques; reprodukovatelnost výsledků; Hypersensitivity; Quality Control; klinické laboratorní techniky; lidé; Reproducibility of Results; řízení kvality; Immunoglobulin E; alergie; Humans; referenční standardy; Reference Standards; imunoglobulin E