Nutritivní jejunostomie a derivační ileostomie u akutní nekrotizující pankreatitidy - Hruban, Bohumil; David, L; Wdówka, K (Rozhledy v chirurgii, 2002)
Autoři v práci zdůrazňují složitost problematiky léčení akutní nekrotizující pankreatitidy. Na vlastní sestavě 52 operovaných pacientů za období 1985-2000 prezentují postupné, v roce 2000 dramatické zlepšení výsledků, na němž se kromě aplikace moderních léčebných postupů podílel i soustředěný zájem o problematiku a osobní zkušenost operatérů.
Keywords: dospělí; Ostomy; Jejunostomy; jejunostomie; Humans; akutní nekrotizující pankreatitida; mužské pohlaví; enterální výživa; Enteral Nutrition; zavedení chirurgických vývodů; Adult; Ileostomy; výsledek terapie; Treatment Outcome; ileostomie; ženské pohlaví; Pancreatitis, Acute Necrotizing; lidé; Male; Female