Pseudoparéza jako první příznak novorozenecké purulentní osteomyelitidy a artritidy - Mihál, Vladimír; Michálková, Kamila; Pauček, Boris; Kamínek, Petr; Kantor, Lumír; Saitz, Jan; Zapletalová, Jiřina; Gadasová, Jitka (Pediatrie pro praxi, 2002)
Prezentovaná kazuistika nezralého týdenního novorozence s náhle vzniklým otokem a bolestivostí pravého ramenního kloubu a pseudoparézou pravé horní končetiny. Až zhoršení klinického nálezu, které bylo doprovázeno zvýšenou laboratorní zánětlivou aktivitou, a rentgenové a ultrazvukové vyšetření vedly ke správné diagnóze septické purulentní osteomyelitidy a artritidy, která byla potvrzena pozitivní punkcí subperiostálního abscesu a ramenního kloubu (Staphylococcus aureus).
Keywords: Shoulder; dítě; novorozenec; Osteomyelitis; lidé; Infant, Newborn; osteomyelitida; Anti-Bacterial Agents; paréza; Staphylococcus aureus; Paresis; Arthritis; artritida; rameno; nemoci novorozenců; Child; antibakteriální látky; Infant, Newborn, Diseases; Humans