Dihydrocodeine in the treatment of chronic pain in elderly patients - Beržinec, Peter; Broďáni, Dušan; Nemčíková, Ľubica; Troščák, Michal; Kulichová, Marta (Bolest (Praha, Print), 2002)
Cílem práce bylo posouzení dihydrokodeinu v systému s rízeným uvolnováním v lécbe chronické bolesti u starších nemocných. Z multicentrického prospektivního klinického sledování zamereného na efektivitu, bezpecnost a celkovou užitecnost dihydrokodeinu v lécbe chronické bolesti byly analyzovány výsledky docílené v skupine pacientu ve veku 65 let a více. Dihydrokodein byl podáván v dávce 60 mg 2 x denne, v prípade potreby zvýšené do 120 mg 2x denne. Bolest byla hodnocena vizuální analogovou škálou (VAS) a verbální škálou. Denne bylo sledováno trvání bolesti, doba spánku a nežádoucí úcinky lécby. Výkonnostní stav pacientu byl posouzen dle kriterií WHO v 1., 8. a 14. den sledování. Ke statistickému zhodnocení výsledku byl použit Wilcoxonuv znaménkový poradový test. Zjištené bylo vysoce prukazné snížení bolesti (p < 0,001) pri porovnání VAS a verbálních hodnot bolesti pred zahájením lécby a pri záverecném hodnocení. U 3 pacientu bylo potrebné zvýšit dávku dihydrokodeinu nad 2 x 60 mg denne. Výkonnostní stav se zlepšil u 12 z 28 pacientu (p < 0,01). Pouze ve 2 prípadech byla potrebná zmena analgetika v dusledku nežádoucích úcinku lécby (vomitus a obstipace). Pri záverecném zhodnocení byl dihydrokodein posouzen jako užitecný anebo velice užitecný u 25 (89 %) pacientu.
Keywords: management bolesti; lidé; bolest; Aged; Codeine; Pain Management; chronická nemoc; Chronic Disease; Pain; Humans; kodein; senioři