Současné možnosti testování citlivosti hub k antifungálním látkám v podmínkách in vitro - Buchta, Vladimír (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2002)
Závažnost a zvyšující se výskyt mykotických infekcí spolu s rozšiřujícím se armamentáriem antifungálních léků sebou nese zvýšenou potřebu a nároky na hodnocení antimycetární citlivosti houbových izolátů. Během posledního desetiletí byl zaznamenán podstatný pokrok na poli testování citlivosti na antimykotika v podmínkách in vitro a byly předloženy standardní protokoly pro testování kvasinek (M27-A) i vláknitých hub (M38-P). Vedle toho bylo vypracováno několik testů kompatibilních s navrženými standardy, které jsou vhodnými kandidáty pro rutinní testování patogenních hub v mikrobiologické laboratoři. V případě kvantitativního stanovení citlivosti na antimykotika se jedná zejména o gradientovou difúzní metodu E-test a mikrodiluční formát standardu M27-A, včetně jeho kolorimetrické varianty. Ve vývoji je diskový test jako skríninková metoda k prozatímnímu ohodnocení antimycetární citlivosti houbových izolátů. Hlavní pozornost je zaměřena na stanovení hraničních koncentrací nezbytných k predikci klinického účinku antifungální látky. Doposud byla stanovena interpretační kritéria pro hodnocení výsledku testování flukonazolu, itrakonazolu a flucytosinu, ale chybí pro amfotericin B. Předpověď výsledku antifungální terapie na základě in vitro testování je obecně spolehlivější pro seIhání terapie než její úspěch, avšak vychází především ze studia terapie orofaryngeální kandidózy u pacientů s AIDS. Do budoucna je potřebné vyhodnotit korelaci in vitro-in vivo u dalších rizikových skupin pacientů a v prvé řadě s ohledem na systémové formy houbových infekcí. V případě antifungálních léků je výsledný terapeutický efekt významně ovlivněn nemikrobiologickými aspekty, zejména imunologickým statutem pacienta a farmakologickým profilem antimykotika. Informace o citlivosti houbového agens se tak stává jen jednou, ale ne jedinou, která rozhoduje o výběru racionální terapie pacienta v riziku mykotické infekce.
Keywords: In Vitro Techniques; léková rezistence; Fungi; techniky in vitro; Antifungal Agents; Mycoses; Drug Resistance; antifungální látky; houby; mykózy