Mikroextrakce do pevné fáze v mikrobiologické diagnostice exsudátů - Julák, Jaroslav; Stránská, E; Rosová, Vlasta; Procházková-Francisci, Eva (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2002)
Pomocí mikroextrakce do pevné fáze (SPME) a plynové chromatografie byly v souboru 137 mikrobiologicky positivních i negativních klinických exsudátů stanoveny profily těkavých karboxylových kyselin (VFA). Zatímco aerobní bakterie poskytovaly málo charakteristické profily s malým obsahem nižších kyselin nebo byly chromatograficky negativní, poskytovaly anaerobní bakterie profily s větším obsahem vyšších kyselin. Ve 20,4 % exsudátů umožnila tato metoda během 15 minut detekci mikrobů nenalezených kultivačním vyšetřením, pravděpodobně nesporolujících anaerobů. Jejich bližší charakterizace je touto metodou v důsledku nestandardních podmínek jejich růstu možná jen orientačně.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Bacteria, Anaerobic; Exudates and Transudates; anaerobní bakterie; aerobní bakterie; lidé; Chromatography, Gas; kyseliny karboxylové; Carboxylic Acids; Research Support as Topic; Bacteria, Aerobic; exsudáty a transsudáty; chromatografie plynová; Humans