Diagnostický přínos stanovení autoprotilátek a gluten-senzitivní enteropatie - Janatková, Ivana; Malíčková, K; Kožnarová, Radomíra; Macurová, Helena; Fučíková, Terezie (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2002)
Práce je věnována přehledu imunopatogenetických mechanismů vzniku gluten-senzitivní enteropatie(celiakie), vlivu faktorů zevního prostředí na vznik tohoto onemocnění a roli autoprotiláteka autoagresivních buněk při vzniku zánětu na střevní sliznici. Pozornost je cílena především naproblematiku autoprotilátek, které jsou využívány při rutinní laboratorní diagnostice celiakií.Cílem práce je rekapitulace racionálních vyšetřovacích algoritmů při vyhledávání, diagnostice,léčení a dispenzarizaci nemocných s celiakií, s důrazem na latentní (doutnající) formy této nemocipři základní diagnóze jiného orgánově specifického imunopatologického onemocnění. Jsou předloženyvýsledky studie, zaměřené na výskyt protilátek proti gliadinu a endomysiu v sérech diabetikůI. typu a prezentována analýza indikací těchto vyšetření v provozu velké rutinní imunologickélaboratoře.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Celiac Disease; Humans; Diabetes Mellitus, Type 1; diagnostické techniky a postupy; lidé; Diagnostic Techniques and Procedures; Research Support as Topic; Autoantibodies; diabetes mellitus 1. typu; celiakie; autoprotilátky