Role cyklooxygenázy-2 v nezánětlivých procesech - Štolfa, Jiří (Česká revmatologie, 2002)
Výhradní izoformou cyklooxygenázy exprimovanou v trombocytech je cyklooxygenáza-1. V endoteliálních buňkách a v hladkých svalových buňkách cévní stěny jsou exprimovány obě izoformy. Selektivní inhibice cyklooxygenázy-2 koxiby v cévním systému zbavuje tuto třídu nesteroidních antirevmatik jejich antiagregačního účinku. V současné době probíhá diskuse o vlastním „protrombogenním potenciálu“ koxibů, který ale dosud nebyl jednoznačně prokázán. Na druhé straně by antiflogistický efekt koxibů mohl příznivě ovlivnit „zánětlivou složku“ v genezi aterosklerózy. K definitivnímu posouzení těchto otázek je zapotřebí dalších studií.
Keywords: kardiovaskulární nemoci; antiflogistika nesteroidní; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; Risk; Cyclooxygenase Inhibitors; Cardiovascular Diseases; inhibitory cyklooxygenasy; riziko