Závislosť medzi hodnotami NTx v dvojhodinovej diuréze a hodnotami BMD v štandardne meraných miestach proximálneho femuru - Wendlová, J; Rácová, K (Česká revmatologie, 2002)
Pacienti a metódy. Do štúdie sme zaradili 33 žien vo veku od 43 do 60 rokov a 31 mužov vo veku do 48 do 60 rokov, ktorí mali zvýšené hodnoty aminoterminálneho telopeptidu kolagénu I organickej kostnej matrix v dvojhodinovej diuréze NTx2 (6–8 h) a diagnostikovanú osteopéniu alebo osteoporózu v oblasti collum femoris. Metódy. Dvojenergiová röntgenová absorpciometria (DEXA), Hologic QRD – 4000, NTx: Osteomark, OSTEX, USA U – kreatinin: Biotrol creatinine H. P., Biotrol Diagnostic, France. Cieľ práce: 1. Zistiť štatistickú významnosť rozdielov v denzite kostného minerálu (BMD) nameranej na štyroch štandardných miestach proximálneho femuru (ward’s, neck, trochanter major, total). 2. Zistiť závislosť medzi hodnotami NTx2 a hodnotami BMD v jednotlivých miestach merania (BMD ward’s, BMD neck, BMD trochanter, BMD total). Štatistická analýza: PárovýWicoxonov test, lineárna regresná analýza. Výsledky: 1. Medzinameranými hodnotamiBMDv jednotlivých miestach merania sa zistili štatisticky významné rozdiely. 2. Štatisticky významná lineárna závislosť sa dokázala len medzi patologicky zvýšenými hodnotami NTx2 a BMD v oblasti wardovho trojuholníka v súbore mužov a žien (r2 M = 0,53, r2 Ž = 0,55). K štatistickej významnosti sa priblížila korelácia medzi NTx2 a miestom merania neck (r2 M = 0,43, r2 Ž = 0,41). Ostatné miesta merania v oblasti proximálneho femuru (trochanter, total) štatisticky nevýznamne korelovali s hodnotami NTx2 rovnako u obidvoch pohlaví. Záver. Prínosom práce je porovnávanie hladín NTx2 s denzitometrickými miestami merania rozdelenými podľa ich rýchlosti straty kostnej hmoty. Vzhľadom k tomu, že medzi hodnotami BMD v štyroch miestach merania sú štatisticky významné rozdiely je nutné porovnávať parametre kostného obratu selektívne s každým miestom merania. Z našich výsledkov vyplýva, že pri jednorazovomzistení zvýšených močových hladín NTx2 môžeme predpokladať patologicky znížené hodnoty BMD v oblasti wardovho trojuholníka event. v meranej oblasti neck. NTx koreluje len s miestom rýchleho úbytku kostnej hmoty a je teda senzitívnym parametrom osteorezorpcie.
Keywords: resorpce kosti; Humans; lidé středního věku; Absorptiometry, Photon; osteoporóza; Diuresis; Female; Aged; senioři; lidé; Urinalysis; metabolické nemoci kostí; femur; absorpční fotometrie; Femur; ženské pohlaví; Bone Diseases, Metabolic; Male; Middle Aged; diuréza; Osteoporosis; Bone Resorption; mužské pohlaví; analýza moči