Extraorbital giant cell angiofibroma - Hušek, Karel; Veselý, K (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2002)
Popisujeme pripad obrovskobuněčného angiofibromu (OAF) v extraorbitální lokalizaci. U 471etého muže narostl během tří měsíců nádor na předloktí do velikosti 6 cm. Histologický v nádorové tkáni převládaly cévy malého kalibru, někdy s hyalinizovanou stěnou, připomínající arterioly. Tato cévní složka byla pravidelně distribuována ve všech partiích. K převládsgícím oválným nebo vřetenitým mononukleámím buňkám byly přimíšeny větší bizarní buňky s lobulizovaným hyperchromnim jádrem. Části nádoru nabývaly síťovitý vzhled s mnohotnými štěrbinovitými i většími pseudocystickými či pseudoangiomatózními prostory, jejichž stěny byly tvořeny mononukleámími buňkami s příměsí bizarních elementů. Mononukleární i bizarní buňky exprimovaly silně a difúzne vimentin a CD34. Cytokeratiny, bcl-2, dezmin, aktin, VWF, SlOO, a-1-antitrypsin, CD99, lysozym a FVIIIa byly negativní. Naše pozorování dotvrzuje extraorbitální výskyt OAF a jeho benigní biologické vlastnosti. Třináct měsíců po exstirpaci byl pacient bez recidivy.
Keywords: imunohistochemie; Angiofibroma; Orbital Neoplasms; nádory orbity; nádory obrovskobuněčné; Giant Cell Tumors; Soft Tissue Neoplasms; lidé středního věku; Immunohistochemistry; nádory měkkých tkání; lidé; mužské pohlaví; Male; angiofibrom; Middle Aged; Humans