Asthma bronchiale a sport - Novotný, Jan (Alergie (Praha, Print), 2002)
Autor přináší stručný výběr základních faktorů, které se podílejí na rozvoji zátěžové či pozátěžové dušnosti. Mezi limitující faktory astmatiků patří hyperventilace studeného, suchého a denaturovaného vzduchu a vzduchu obsahujícího alergeny. Hyperventilace při sportu je vázána na druh a charakter fyzického výkonu, na kontinuitu nebo diskontinuitu intenzity zátěže. Správný způsob provádění pohybové aktivity, dobrá adaptace na zátěž (trénovanost) a případná farmakologická kompenzace nabízí většině astmatiků snížení astmatických potíží v běžném denním životě a možnost věnovat se sportu.
Keywords: Exercise; hyperventilace; dyspnoe; bronchiální hyperreaktivita; cvičení; Dyspnea; Bronchial Hyperreactivity; bronchiální astma; Asthma; Sports; sporty; Hyperventilation