Krátká neurokognitivní baterie pro screening demence v klinické praxi: sedmiminutový screeningový test - Topinková, Eva; Kožený, Jiří; Jirák, Roman (Interní medicína pro praxi, 2002)
Pro screening demence u symptomatických osob s poruchou paměti a dalšími kognitivními příznaky je nezbytné provést podrobné objektivní zhodnocení psychických, především kognitivních a afektivních funkcí. Klinické vyšetření doplníme standardizovanými škálami. V úvodní části sdělení je podán přehled nejčastěji užívaných screeningových posuzovacích škál pro demence a mírné kognitivní poruchy a doporučený diagnostický algoritmus u nemocných s kognitivní poruchou. V druhé části sdělení je podán popis Sedmiminutového screeningového testu (7MST) a přehled výsledků validizační studie provedené u 136 geriatrických nemocných. Byla potvrzena validita testu pro screening Alzheimerovy demence (AD) se senzitivitou 95% a specificitou 93%. Pro svou jednoduchost, vysokou diskriminační schopnost a reprodukovatelnost se tento test může stát vhodným doplněním klinické praxe v diferenciální diagnostice kognitivních poruch vyššího věku.
Keywords: Dementia; plošný screening; Cognition Disorders; demence; Psychiatric Status Rating Scales; Mass Screening; Memory Disorders; poruchy paměti; psychiatrické posuzovací škály; kognitivní poruchy