Bioterorismus, od antraxu až po prostředky hromadného ničení - Wallenfels, Jiří; Bencko, Vladimír (Praktický lékař, 2002)
Podnětem k napsání souborného referátu o bioterorismu byly události, ke kterým došlo v USA po 11. září 2001, tj. případy onemocnění antraxem, včetně několika úmrtí osob, které přišly do přímého styku se zásilkami kontaminovanými sporami antraxu. Autoři definují bioterorismus, předkládají chronologický přehled zneužití biologických prostředků, zabývají se současnou situací, rozebírají odlišnosti epidemického procesu po použití bojových biologických prostředků ve srovnání s obvyklými situacemi, popisují vlastnosti biologických agens a nabízejí seznam potenciálně použitelných původců zákeřných onemocnění, z nichž za čtyři nejdůležitější lze považovat antrax, variolu, mor a botulismus.
Keywords: pravé neštovice; epidemiologie; Anthrax; biologická válka; botulismus; Smallpox; Plague; mor; Biological Warfare; antrax; Botulism; Epidemiology