Virus hepatitídy G, TT vírus a SEN vírus - nové hepatotrópne vírusy? - Kristian, Pavol; Schréter, I (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2002)
Napriek objaveniu vírusov hepatitidy C a E pred viac ako 10 rokmi, ostáva ešte pomerne významný počet prípadov akútnej aj chronickej hepatitidy etiologicky neobjasnený. V snahe nájsť nové potenciálne hepatotrópne vírusy boli izolované tri vírusové agensy – vírus hepatitidy G (GB vírus-C), TT vírus a SEN vírus, ktoré rozšírili zoznam hepatotrópnych vírusov. Infekcie týmito novoobjavenými parenterálne prenosnými vírami sú časté a rozšírené po celom svete. Ich diagnostika sa opiera prevažne o dôkaz príslušnej špecifickej nukleovej kyseliny polymerázovou reťazovou reakciou (PCR). Klinický význam týchto vírusov sa zatiľ jednoznačne nepreukázal, na jeho definitívne zhodnotenie budú potrebné ďalšie štúdie. Nevysvetľujú väčšinu prípadov hepatitid non-A-non-E, teda je možné v budúcnosti predpokladať objavenie ďalších agensov.
Keywords: Hepatitis Viruses; hepatitida C; viry hepatitidy; Polymerase Chain Reaction; Hepatitis C; chronická hepatitida; polymerázová řetězová reakce; HEPATITIDA GB - PŮVODCI; Hepatitis, Chronic