Cévní komplikace akutní pankreatitidy - Malíková, Hana; Kašpar, Miroslav; Weichet, Jiří; Sobotovičová, A; Drechslerová, Jaroslava (Česká radiologie, 2002)
Autoři retrospektivně posoudili CT skeny u 40 pacientů s akutní pankreatitidou a cíleně se zaměřili la výskyt cévních komplikací. Alespoň jedna cévní komplikace byla zjištěna u 9 pacientů (22,2 %). Trombóza portální žíly byla nalezena ve 2 případech (5 %), trombóza lienální žíly v 7 případech (17,5 %) a trombóza v. mesenterica superior se vyskytovala u 4 pacientů (10 %). Zúžení lienálm zjiy a komprese s dislokací portální žíly byly shodně zaznamenány po jednom případě. Trombózu dolní duté žíly ani arteriální komplikaci autoři nepozorovali. Orgánové změny byly jednoznačně diferencovatelné pouze na slezine u trombózy slezinné žily, ve 2 případech (5 %) šlo o mnohočetné venózní infarkty sleziny a jednou (2,2 %) o intraparenchymový hematom s ruptúrou sleziny a hemoperitoneem. Závěr: Vaskulární komplikace, především žilní, jsou relativně časté komplikace akutní pankreatitidy.
Keywords: Splenic Vein; Pancreatitis; trombóza; Mesenteric Veins; Thrombosis; nemoci cév; Vascular Diseases; Humans; počítačová rentgenová tomografie; vena mesenterica; pankreatitida; vena portae; vena lienalis; Tomography, X-Ray Computed; lidé; Portal Vein