Diagnostické referenční úrovně (směrné hodnoty) v nukleární medicíně a jejich vliv na aktivity aplikovaných radiofarmak - Hušák, Václav; Petrová, Karla; Pašková, Zuzana; Prouza, Z; Mysliveček, Miroslav; Kleinbauer, K (Česká radiologie, 2002)
Diagnostické referenční úrovně - DRL (směrné hodnoty) aktivit radiofarmak aplikovaných v nukleámí medicíně byly v ČR zavedeny v roce 1997 zákonem č. 18/1997 Sb. a vyhláškou SÚJB č. 184/1997 Sb. O požadavcích na zajištění radiační ochrany. Na jednotlivých pracovištích je jejich dodržování zavedeno schváleným programem zabezpečování jakosti. Dvě dotazníkové akce provedené v letech 1998 a 2001 ukázaly, že dvě třetiny pracovišť nemají závažné problémy s dodržováním DRL v klinické praxi. Zbývající třetina pracovišť upozornila na příliš nízké hodnoty DRL pro některá vyšetření. Vliv DRL na průměrné aplikované aktivity radiofarmak byl sledován jako vedlejší výstup průzkumu radiační zátěže obyvatelstva z nukleární medicíny v ČR v roce 1999. U více než poloviny vyšetření se ve srovnání s rokem 1995 průměrné aplikované aktivity radiofarmak snížily, u zbývajících vyšetřeni se rosily. Tyto zmeny vedly k výslednému snížení roční kolektivní efektivní dávky obyvatelstva ČR v uvedeném období o 2,8 man Sv. DRL zabránily růstovému trendu v průměrných aplikovaných aktivitách počínajícímu v roce 1987, kdy byl v ČR proveden první průzkum tohoto druhu.
Keywords: Nuclear Medicine; Radiopharmaceuticals; radiační ochrana; radiofarmaka; Humans; průzkumy a dotazníky; nukleární lékařství; lidé; Radiation Protection; Reference Values; referenční hodnoty; Surveys and Questionnaires