Vliv YAG kapsulotomie u sekundární katarakty na zrakové funkce - Langrová, Hana; Hejcmanová, Dagmar; Peregrin, J; Bytton, L; Hovorková, M (Česká a slovenská oftalmologie, 2002)
1. 20 pacientů (20 očí) se sekundární kataraktou a nejlépe korigovanou zrakovou ostrostí (NKZO) 6/9 a 6/6 na Snellenových tabulích bylo vyšetřeno předoperačně a za 14 dní po Nd-YAG kapsulotomii. 2. Kontrastová citlivost (KC) byla testována na počítačem řízeném systému typu Contrast sensitivity 8010 a na komerční tabuli VCTS v 6 prostorových frekvencích.NKZO byla měřena na normalizovaných tabulích s Landoltovými optotypy.Vliv oslnění 342,6 cd/m² byl testován přístrojem Brightness Acuity Tester (BAT). 3. NKZO (bez i s oslněním) u pacientů před i po YAG kapsulotomii byla statisticky významně nižší (p<0,001) než v kontrolní skupině.Pooperační zvýšení NKZO bylo na standardizovaných tabulích mnohem větší (až 6,6 standardizovaných řádků) než na Snellenových tabulích (1 řádek). 4. KC oběma metodami byla u pacientů předoperačně i pooperačně statisticky významně nižší než u kontrolní skupiny (p<0,05 až p<0,001) i přes významné zvýšení KC pooperačně (p<0,05 až p<0,001),zejména ve středních a vyšších prostorových frekvencích. 5. Oslnění nemělo statisticky významný vliv na NKZO a KC v žádné ze skupin.
Keywords: Ophthalmologic Surgical Procedures; oftalmologické chirurgické výkony; Cataract Extraction; nitrooční čočky; zraková ostrost; Visual Acuity; extrakce katarakty; Lenses, Intraocular