Použití 3mm optického systému při hysteroskopii - Tóth, Dušan; Kužel, David; Živný, J (Česká gynekologie, 2002)
Cíl studie: Vyhodnotit první zkušenosti s hysteroskopem o průměru 3 mm.Typ studie: Prospektivní studie.Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN v Praze, Apolinářská18, Praha 2.Metodika: V období červen–listopad 2001 jsme provedli 105 hysteroskopických intrauterinníchvýkonů za použití minihysteroskopu o průměru 3 mm. Celkem 60 (57,1 %) výkonů bylo diagnostickýcha 45 (42,9 %) výkonů bylo operačních (stopkaté útvary do 2 cm).Použili jsme hysteroskop firmy Gynecare (divize Johnson & Johnson) s průměrem 1,9 mm a pouzdros rozpínacím pracovním kanálem 3,2 mm. Diagnostické výkony byly provedeny minimálněinvazivní technikou – zaváděním optiky vaginoskopickou cestou; většina výkonů bez jakékolivanestezie. V případě operačního výkonu jsme použili vaporizační bipolární elektrody Versapointa jako distenční médium fyziologický roztok s jeho aktivním odsáváním.Výsledky: Operatér hodnotil optické intrauterinní podmínky, pacientka posuzovala subjektivníkomfort při výkonu (komfortní, diskomfortní-snesitelný, bolestivý-nesnesitelný). Nezaznamenalijsme žádné perioperační komplikace. Jako komfortní byl výkon popsán v 83 (79 %) případech, ve22 (21 %) případech jako diskomfortní, přičemž se jednalo výlučně o operační hysteroskopie. Jakobolestivý-nesnesitelný nebyl popsán žádný výkon.Závěr: Na základě prvních zkušeností s miniaturizovaným hysteroskopem se domníváme, že tytosystémy s malým průměrem umožní v blízké budoucnosti převést podstatnou část hysteroskopickýchdiagnostických a operačních (po přiměřené selekci pacientek) výkonů do běžné praxe ambulantníhospecialisty.
Keywords: optika a fotonika; Hysteroscopy; elektrody; Miniaturization; hysteroskopie; miniaturizace; Electrodes; Optics and Photonics